Stenbro Gånghester

Borås Kommun

Vid Stationsvägen i Gånghester i As härad, Toarps socken i Borås kommun, går denna stenvalvsbro över Lillån. Denna å har under årens gång - och samhällets utveckling - kommit att sträckvis gå i tunnlar varför den som färdas genom samhället knappast får en uppfattning om att här finns ett vattenflöde. Bron är mycket knapphändigt beskriven i länsmuseets broinventering år 1980 men är dock placerad i bevarandegrupp (lB). Den måste, hur den än klassificeras, tillmätas ett betydande lokalhistoriskt och kulturellt värde där den i sin nu rofyllda och särdeles lugna omgivning kan berätta om Gånghesters utveckling från något av en lantlig by till ett livaktigt industrisamhälle med tonvikt på textil verksamhet. Många ortsbor känner dock inte till dess existens.
Broplatsen passeras i stort endast av det relativa fåtal gånghesterbor, boende i området, på väg till och från närliggande butiker. Det bör nämnas att den ligger mitt famnen på en tilltalande dalsänka. Bilden visar att bron är starkt betongpågjuten - en åtgärd som dessvärre måste vidtagas vid en vägomläggning för att bron temporärt skulle kunna möta den tunga trafik som då måste ledas fram här. Brons ålder är ej känd men den torde ha tillkommit omkring mitten av 1800-talet, eventuellt tidigare.
Här gick vägen till Svenljunga och Växjö fram till början av 1980-talet. Vid vägkorset låg ett gästgiveri och det beskrevs som beläget i "Skrevet". Denna benämning gällde för hela samhället i äldre tid.
En kvarn fanns någon kilometer nedströms. Som ett minne av denna kvarn finns på min tomt en kvarnsten som nu tjänstgör som bord. Den sedan länge nedlagda järnvägen BoråsUlricehamn- Jönköping gick fram här. Strax intill låg en av Gånghesters första textila verksamheter, nämligen en syfabrik.

Källa: Sjuhäradsbygdens Gamla Stenbroar

Fotodatum 20240417

Publicerad 20240602

Koordinater: 57.696241, 13.028605

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

9 Bilder